Historie

Lees over de rijke historie van ons pand aan de Helderseweg.

Wij werken met trots in dit meer dan 100 jaar oude Alkmaarse pand.

De pui van het pand aan de Helderseweg herinnert nog aan de rijke historie van het gebouw waarin wij als notariskantoor gevestigd zijn. Gemeente lichtbedrijven prijkt nog op de huidige gevel. Met de rijke geschiedenis in ons achterhoofd bewonen wij dit Alkmaarse, meer dan 100 jaar oude pand, met trots. 

Korte historie 
Het gemeentebestuur van Alkmaar besloot in 1852 om voor de stadsverlichting geen kaarsen en olie meer te gebruiken, maar over te stappen op gaslantaarns. Gas was een nieuwe lichtbron en werd gewonnen uit steenkolen. Het gemak en de kwaliteit van het licht waren grote voordelen. Om de prijs van gas te verlagen en aan de gewone man te brengen gingen veel gemeenten aan het eind van de 19de eeuw over tot het stichten van een eigen gasfabriek. In 1883 werd de Alkmaarse fabriek een gemeentelijke instelling. Toen het eerste pand, op een terrein aan de Paardenmarkt, te klein werd, is aan de Helderseweg, ten westen van de spoorlijn een nieuwe gasfabriek gebouwd. Aan de kant van de stad, ten oosten van de spoorlijn, kwam een groot administratiegebouw waarin nu, naast een aantal andere bedrijven, ook het Alckmare Notariaat gevestigd is. 

Gevel
De topgevelpartijen zijn in rationalistische stijl gebouwd. Het rationalisme is een architectuurstroming uit het begin van de 20e eeuw. Vanuit het principe dat alle architecturale problemen rationeel zijn op te lossen stond het hiermee recht tegenover stijlen als het expressionisme en de jugendstil. De term rationalisme heeft een belangrijke invloed gehad op het ‘nieuwe bouwen’.

Wij helpen u graag verder.

Wij nemen alle tijd voor u en uw wensen. We staan u op een zo vakkundig mogelijke manier bij.
Persoonlijk contact

Maak een afspraak en kom langs

Meer dan 15 jaar ervaring

Wij laten ons niet meer verrassen

Gespecialiseerd

Alle notariële expertise onder 1 dak